logo

Voor wie?

'Kinderen wijzen ons de weg’

Systemische opstellingen voor kinderen met een zorgvraag en hun gezin

Het is bijna zover!

Familie- en gezinsopsteller Ingrid Dykstra komt dit najaar haar internationale werk ook in Reikicentrum Zijn vormgeven. Ze is bij ons voor een 2-daagse workshop, waarin ze zal werken met de zorgvraag van kinderen in gezinsverband. We hebben Ingrid uitgenodigd vanuit ons verlangen een bijdrage te leveren aan de heling van kinderen en gezinnen en dus aan de samenleving.

 

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die kinderen heeft of met kinderen werkt. Denk hierbij aan ouders en opvoeders, leerkrachten, zorg coördinatoren, therapeuten, coaches, jeugdzorg- en instellingenbegeleiders, (ortho)pedagogen, psychologen, enz. De workshop is verder open voor alle geïnteresseerden. Ervaring hebben met systemisch werk is dus niet nodig.

 

Ervaringen van mensen die al eens de workshop gevolgd hebben:

'9&10 november 2017 aan de workshop 'Kinderen wijzen ons de weg' deelgenomen. Het was een bijzondere intense workshop waar heel veel mooi helingswerk plaats heeft gevonden. Je zag direct en ter plekke de veranderingen in de kinderen. Mijn eigen zoon hebben we ook op deze manier geholpen, hij gebruikt nu geen medicijnen meer, is al een stuk rustiger en we hebben op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de heling van ons familiesysteem maar ook aan de maatschappij/samenleving omdat hij de last van een maatschappelijk probleem bij zich droeg. Ik ben heel dankbaar dat deze workshop vorig jaar op mijn pad is gekomen voor mijn zoon, na jaren getobd te hebben en ik beveel het iedereen aan als je het gedrag van je kind niet begrijpt. Bepaalde gedragingen worden zoveel duidelijker. En we zijn er met zijn allen zo mee geholpen'.
Liefs Sonja.

 

'Was inspirerend om te ervaren en te zien hoe Ingrid werkt met kinderen en opstellingenwerk. Zij geeft op een bijzondere manier de kinderen de erkenning in hun systeem. Ze werkt vanuit een veilige betrokken manier met de kinderen en hun ouders, heeft geen oordeel over wat er is. Bijzonder om mee te maken, een echte aanrader die ik elk kind, ouder en hulpverlener gun!'
Jeanette Mulder

 

Data, locatie & kosten

Data, locatie en kosten

In deze training kunnen thema's en vragen worden onderzocht en opgesteld rondom kinderen, jongeren en gezinnen. De workshop is open voor alle geïnteresseerden. Ervaring hebben met systemisch werk is dus niet nodig.

Door:             Ingrid Dykstra
Data:             zaterdag 17 en zondag 18 november 2018 - Geannuleerd
Voertaal:        Nederlands
Plaats:           Reikicentrum Zijn, Den Haag
Tijd:               9.30 - ± 17.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Kosten:          € 340,-, neem zelf een lunch mee, dan zorgen wij voor koffie, thee en soep.

Kosten client: € 55,-

Voor info en aanmelden voor de workshop en voor aanmelden cliënten neemt u contact op met de organisator:

Liesbeth van den Brink 0642669703 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijfformulier

 

Inhoud workshop

Inhoud workshop

In deze workshop zal Ingrid Dykstra twee dagen lang systemisch gaan werken met het gezin, waar een kind met een zorgvraag is. Deelnemers aan de workshop kunnen hun eigen gezin met kind(eren) laten opstellen. Of van hun eigen cliënten het gezin en kind(eren) inbrengen, indien men als professional met deze doelgroep werkt. Ingrid gaat vervolgens met deze cliënten werken en opstellen en vertelt tussendoor veel over de processen die plaatsvinden zodat het voor iedereen een boeiende en leerzame ervaring zal zijn.

Aanmelden cliënten

In deze workshop is plaats voor 2 (gast)cliënten per dag, totaal dus 4 (gast)cliënten. Dit kan een gezin met kind(eren) zijn uit je eigen praktijk of je eigen gezin met je kind(eren). Het kind waarover de zorgvraag wordt ingebracht is in ieder geval aanwezig.

• Deelname als client zijn ouders met kinderen tot 18 jaar en ook een gezin met volwassen kinderen kan zich als cliënt aanmelden.
• Om een cliënt / casus te kunnen inbrengen, is het nodig dat er een duidelijk thema of probleem speelt: de zorgvraag van

  het kind/de kinderen.
• Cliënten of eigen kinderen moeten vooraf door de deelnemer aangemeld worden. Toekenning van deelname gaat in volgorde van

  aanmelding.
• Gastcliënten met kind(eren) en eigen kinderen zijn alléén aanwezig tijdens hun eigen opstelling, niet gedurende de rest van de dag

  of workshop.
• De kosten voor een opstelling van de zorgvraag van een kind uit je eigen gezin of van de zorgvraag van een kind uit het gezin van

  je client bedragen € 55,--.

Voor een opstelling wordt 2 uur uitgetrokken.

Voor jonge kinderen is er een eigen plek waar ook speelgoed aanwezig is.

Innerlijk Kind opstellingen

Mocht er tijdens de dagen nog tijd en ruimte over zijn, dan gaat Ingrid Dykstra deze tijd benutten om te werken met ‘innerlijk kind’ en ‘kindertrauma’ opstellingen. De deelnemers kunnen dan ter plekke hun eigen innerlijke thema’s inbrengen.

 

Over Ingrid Dykstra

Trainer Ingrid Dykstra

is van Duits-Nederlandse oorsprong en heeft in Hamburg een praktijk waar zij ouders en kinderen in hun individuele en sociale ontwikkeling ondersteunt. Ingrid is een autoriteit in het toepassen van systemisch werk op kinderen, jongeren en gezinnen en werkt zo nodig samen met jeugdzorg, kinderbescherming en rechtbanken, die gezinszaken behandelen. Ze is internationaal bekend in Duitsland, Spanje, Rusland, België en ze komt regelmatig naar Nederland voor het geven van workshops, seminars en privé consulten. Ze is onder andere de auteur van ‘Kind en familielot’ en ‘Familieopstellingen met kinderen en jongeren‘.

Bert Hellinger, de grondlegger van het familieopstellen, zegt over Ingrid: “Met liefde voor alle lotgenoten, zowel het kind als de ouders, met een diepgaande kennis en een schat aan rijke ervaring, lukt het Ingrid Dykstra om het kind en zijn ouders op een weg te voeren die hen kan bevrijden uit de ketenen van een vroeger familielot”.

 

Systemische opstellingen

Over systemische opstellingen

Kinderen en jongeren die uit balans zijn, maken dit vaak zichtbaar door psychische problemen, eetstoornissen of ander ‘ongewoon’ of ‘ongewenst’ gedrag te tonen. Het is hun manier om te wijzen op een verstoring van de ‘orde’ op zielsniveau. Meestal gaat het om een verstoring in de familieziel, soms om een verstoring die een groter systeem omvat. Onbewuste of onverwerkte issues in voorgaande generaties kunnen zowel in de familieziel als in de maatschappij doorwerken. En als laatste schakel in de keten van generaties zijn het juist kinderen die uit onbewuste loyaliteit voor hun familie de verstoring dragen.  Vaak begrijpen ze hier zelf niets van en voelen ze zich ook diepongelukkig over dit lot. Zonder de mogelijkheid te hebben hier zelf verandering in te brengen; hoe graag ze ook willen. Belangrijk is dus de vraag:

welk beeld brengen zij tot uiting en waar hoort dit binnen het systeem thuis?

Een werkelijke oplossing van de problemen komt vaak pas in zicht als het kind op een dieper, onbewust niveau wordt aangesproken. Het werken met opstellingen is een uitstekende methode om kinderen op dat niveau te benaderen. Tijdens een opstelling kan de belasting die het kind onbewust voor zijn familie is gaan dragen, zichtbaar worden. Voor kinderen met een zware last is het vaak een opluchting wanneer ze in een opstelling zichtbaar krijgen dat die last er werkelijk is en deze erkend wordt. Ook kan de last dan teruggegeven worden aan de persoon waar die thuishoort. Familieopstellingen kunnen een hele familie bevrijden uit generatie-overschrijdende verstrikkingen.

 

DSCN2014.JPG